Izstrādāta rokasgrāmata, lai ES Austrumu partnerības valstu uzņēmumi spētu veiksmīgāk izmantot ES tirgus sniegtās priekšrocības

Posted on Updated on

Latvijas Biznesa savienība, sadarbojoties ar Gruzijas, Moldovas un Azerbaidžānas partneriem, izstrādājusi rokasgrāmatu “Kā izmantot DCFTA savā labā?”, kurā sniegti praktiski padomi Austrumu partnerības valstu uzņēmējiem, lai tie spētu izmantot izveidotās Padziļinātās un visaptverošās brīvās tirdzniecības zonas (DCFTA) priekšrocības.

Rokasgrāmatā apskatīti vairāku Latvijas uzņēmumu stāsti iekarojot ES tirgu. Aprakstīti gan veiksmīgi piemēri, gan tādi, kur uzņēmumi saskarušies ar ES iekšējā tirgus spēku ievērojamu pretestību.  Grāmatā tiek uzsvērts, ka, lai arī valdības ir noslēgušas brīvās tirdzniecības līgumus, kas dod iespēju savas preces un pakalpojumus piedāvāt ES tirgū, pašiem uzņēmumiem ir jāveic nopietns darbs, lai iekarotu šo tirgu. Rokasgrāmatā sniegti ieteikumi eksporta stratēģiju plānošanai, kā arī veikta vairāku partnervalstu potenciālo eksporta produktu SVID analīze.

Rokasgrāmata angļu valodā pieejama šeit.

Projektu „Kā izmantot ES atvērto tirgu: praktisks ceļvedis mazajiem un vidējiem uzņēmumiem par Padziļinātas un visaptverošas brīvās tirdzniecības zonu balstoties Latvijas pieredzē” (“Benefitting from EU open market: SMEs practical guide to DCFTA learning from experience of Latvia”) īsteno:

Projektu atbalsta Austrumu partnerības Pilsoniskās sabiedrības foruma (Eastern Partnership Civil Society Forum (EaP CSF) pārfinansēšanas grantu programma. Ar pārfinansēšanas programmu EaP CSF atbalsta projektus Austrumu partnerības valstīs ar reģionālu dimensiju, kas palīdzēs izpildīt EaP CSF misiju un uzdevumus. Pārfinansēšanas grantu programmu atbalsta Eiropas Savienība un National Endowment for Democracy fonds. 2017. gada grantu shēmas ietvaros pieejami ir 260 000 EUR. Granti ir pieejami NVO no Austrumu partnerības un ES valstīm. Atbalsta mērķa nozares ir demokrātija un cilvēktiesības, ekonomiskā integrācija, vide un enerģētika, kontakti starp cilvēkiem, sociālā un nodarbinātības politika.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības atbalstu. Par tās saturu pilnībā ir atbildīga Latvijas Biznesa savienība un tā nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības viedokli.

Komentēt